Ga naar de inhoud

Voor de beginner

ALLES WAT JE MOET WETEN

Stap voor stap

Leuk dat je hebt gekozen voor BMX en De Boscrossers. Je bent van harte welkom. Na je aanvraag voor het lidmaatschap ontvang je een bevestiging zodra je lid bent. Hieronder meer informatie om de toetredingsprocedure stap-voor-stap soepel en snel te laten verlopen.

Verwerking aanvraag lidmaatschap en MijnKNWU
Je wordt ingeschreven als lid bij de Boscrossers én we melden je aan bij de KNWU. Direct nadat je bent aangemeld bij de KNWU ontvang je een e-mail ter bevestiging en instructies om in te loggen op je persoonlijke ‘MijnKNWU’ account. Sla de inloggegevens goed op. Vervolgens is het belangrijk naar ‘Mijn account’ te gaan en het profiel aan te vullen:

1. Check de persoonsgegevens
2. Upload een recente pasfoto van de rijder

Ga je alleen naar trainingen georganiseerd door FCC de Boscrossers? Sla stap 2 en 3 over en ga verder met stap 4. Wil je wedstrijden doen, bijvoorbeeld de clubwedstrijden? Ga dan verder met stap 2.

Het hebben van een licentie van de KNWU is verplicht als je wilt deelnemen aan (club)wedstrijden. Dit is i.v.m. de basisverzekering die de KNWU verstrekt.

Nieuwe leden zonder (veel) wedstrijdervaring hebben een startlicentie nodig. Deze geeft toegang tot alle club-, interclub- en regiowedstrijden. Een wedstrijdlicentie heb je alleen nodig als je grote nationale (Nationale wedstrijd, Nederlands Kampioenschap, etc.) en internationale wedstrijden (3-Nations Cup, European Cup, EK en WK) gaat rijden. De licentie moet je elk jaar opnieuw aanvragen.

Wanneer je bent ingelogd in je MijnKNWU account, klik op ‘licenties’ in je persoonlijke menubalk. kies je in het linker menu ‘Mijn account’ en vervolgens in het submenu voor ‘Licenties’. Via de knop bovenin kies je voor ‘licentie aanvragen’ en volg je het stappenplan: Stappenplan aanvragen wedstrijdlicentie‍. Of volg onderstaande stappen:

STAPPENPLAN WEDSTRIJDLICENTIE

 • Stap 1: Log in op MijnKNWU, klik op ‘licenties’ in je persoonlijke menubalk.
 • Stap 2: Klik rechts op ‘vraag licentie aan’.
 • Stap 3: Kies hier voor ‘renner’.
 • Stap 4: Selecteer het jaar.
 • Stap 5: Selecteer welke licentie je wilt aanvragen. Kies bijvoorbeeld voor een ‘Startlicentie (U15)’ of ‘Jeugd (U15)’. Hieraan zijn kosten verbonden. Deze kosten worden door de KNWU vastgesteld en kunnen veranderen. Meer info ook in de KNWU-kennisbank.
 • Stap 6: Kies voor de licentie aanvraag via club en selecteer FCC de Boscrossers. Vink ook het vakje aan bij bmx stuurbordnummer.
 • Stap 7: Vul op de volgende pagina alle vragen van de medische screening in. Klik daarna op ‘Volgende’.
 • Stap 8: Ga vervolgens akkoord met de voorwaarden.
 • Stap 9: Op de laatste pagina controleer je jouw persoonsgegevens. Deze kan je nog wijzigen wanneer het nodig is. Als alles in orde is, klik je op ‘Vraag licentie aan’
 • Stap 10: Je wordt nu naar de landingspagina van Mollie geleid. Hier kies je via welke manier je wilt betalen. Is de betaling niet gelukt? Ga dan in je account naar ‘Licenties’. Daar klik je achter de aangevraagde licentie op ‘betaling afronden’. Op die manier kun je alsnog je betaling voldoen.
 • Stap 11: De status van je licentieaanvraag kun je volgen via ‘Licenties’. Klik op de naam van de licentie om de licentiedetails te krijgen. Meer informatie vind je het artikel ‘Status licentieaanvraag’ op het kenniscentrum.

LET OP: jouw licenties en stuurbordnummer moet je elk jaar opnieuw aanvragen! Dit kan vanaf 1 december voor het nieuwe jaar.

Iedere BMX-rijder is tijdens wedstrijden verplicht om een stuur- en zijbordnummerplaat op de fiets te hebben. Dan is het nummer van verschillende kanten goed zichtbaar. Het nummerbord kun je bestellen bij de verschillende winkels.

Als je zelf een ontwerp gaat maken, dat moeten de platen en nummers voldoen aan de gestelde eisen stuurbord nummer van de KNWU. Wij adviseren om een stuur- en zijbordnummerplaat te bestellen bij één van de BMX shops, zoals BMX World, Minnema BMX, BMX24SEVEN, of de vele andere webshops.

Er zijn veel BMX fietsen zowel nieuw als gebruikt. Het allerbelangrijkst is dat de fiets de juiste maat heeft. Kinderen groeien hard, een extra reden om een fiets niet te klein te kopen maar zeker ook niet te groot. Dit belemmert de rijder in de ontwikkeling. Meer info over fietsen etc

Twijfel je of heb je vragen? Overleg dan met de trainer of met één van de BMX-winkels. Zij kunnen je een goed advies geven.

Niet alleen is de fiets belangrijk, maar een goed passende helm en beschermende kleding ook. Een valpartij komt regelmatig voor bij BMX. Goede beschermende kleding helpt om kwetsuren tot een minimum te beperken. Tijdens de introductie trainingen kan gebruik gemaakt worden van een helm en handschoenen. Trek daarbij stevige normale kleding aan (spijkerbroek, geen joggingbroek, en jas/shirt met lange mouwen). Word je na de introductie trainingen lid? Dan is het aan te bevelen om goede beschermende kleding aan te schaffen.

Wat heb je minimaal nodig?
– integraal helm
– (club)shirt met lange mouwen
– handschoenen
– bodyprotector

Ook in deze kleding is een grote tweedehands markt. Een standaard uitrusting bestaat uit een goed passende BMX integraal helm, een (club)shirt met lange mouwen en de onderkant in de broek gedragen, een bodyprotector gedragen onder het shirt, handschoenen waarbij de vingers helemaal bedekt zijn en een scheurbestendige (korte) broek. Als je een korte broek draagt, zijn kniescheenbeschermers die het scheenbeen beschermen net boven de enkel. Sommige rijders rijden met heupbescherming die als short onder de broek gedragen worden. Ook heel belangrijk zijn de schoenen. (Sport)schoenen met een grof profiel zorgt ervoor dat je niet van de pedalen schiet. Vanaf 13 jaar zijn clickschoenen toegestaan. Deze schoenen kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met zogenaamde click pedalen.

Let op: Als een rijder is gevallen, is het voor ouders/verzorgers niet toegestaan de baan te betreden, tenzij de trainer dit vraagt. De trainer verzorgd en controleert de gevallen rijder op de baan.

Het dragen van het actuele clubshirt van de Boscrossers is verplicht tijdens wedstrijden. Dat wil zeggen verplicht, vanaf het moment van inschrijving tot en met de prijsuitreiking. Het shirt mag niet zodanig beschadigd zijn dat de sponsoren niet meer zichtbaar zijn. De Boscrossers hanteert daarmee de regels zoals die door de KNWU zijn opgesteld. Deze clubshirtregels gelden voor alle rijders. Een clubshirt kun je bestellen via de webshop. Het is ook mogelijk om een bijpassende broek te bestellen.

Bij BMX Vereniging de Boscrossers handteren we bepaalde regels. Deze scheppen duidelijkheid in de regels en normen die we hanteren. Waarom de trainingsregels? Ons doel is om een veilige omgeving te creëren waarin we elkaar met respect behandelen en gezamenlijk kunnen genieten van de sport. Klik hier voor de regels. Als je vragen en/of opmerkingen hebt, kun je contact opnemen met de voorzitter (secretariaat@boscrossers.nl).

Via de club (ledenadministratie of trainer) hoor je in welke trainingsgroep je zit. Op de homepage van website kun je zien of de training door gaat. Bovenaan zie je een gekleurd blokje. Is het groen? Dan gaat de training door. Is het oranje? Dan is nog niet zeker of de training door gaat. Kijk op een later tijdstip of vlak voor de training nog een keer. Is het blokje rood? Dan is de training afgelast. Bekijk hier het rooster van de trainingen.

Als beginnend lid is het heel leuk om mee te doen met de clubwedstrijden. Lekker laagdrempelig en vooral heel leerzaam. Benieuwd hoe een wedstrijd gaat? Check dan deze pagina. Vergeet niet een licentie aan te vragen als je mee wilt doen aan wedstrijden. Ga hiervoor terug naar stap 2.

Mocht je nog vragen hebben, check dan deze website of neem contact op ledenadministratie@boscrossers.nl of vraag één van onze bestuursleden of vrijwilligers tijdens de training.