Ga naar de inhoud

Mijn eerste wedstrijd

VOORBEREIDING EN VERLOOP

De eerste clubwedstrijd

Iedereen die lid is van de Boscrossers mag mee doen met de clubwedstrijden. Deze competitie wordt een aantal keer per jaar op donderdagavond georganiseerd op de eigen baan vanaf 18.30 uur. Dit is een leuke manier om kennis te maken met de opzet van een BMX-wedstrijd en vooral om te racen tegen je clubgenoten. Omdat de niveaus verschillen, worden de rijders zoveel mogelijk ingedeeld op hun eigen niveau op basis van de snelste rondetijden gemeten op een training.

De rijder

Neem mee: clubshirt, helm, handschoenen, lange broek, of korte broek met kniescheen bescherming en bodyprotector. Eventueel een regenjas (zonder capuchon). Iets om tussen de wedstrijden warm te blijven en droge/schone kleding voor op de terugreis.

Regels clubshirt
Het clubshirt moet ook gedragen worden tijdens de warming-up. Is het koud, dan kan een trui (zonder capuchon) onder het shirt gedragen worden. Het clubshirt moet in originele staat en representatief zijn. Dus zonder scheuren o.i.d. Het clubshirt wordt gedragen tijdens prijsuitreiking. Alleen wanneer je net lid bent geworden en nog geen clubshirt hebt ontvangen, kun je een eigen shirt dragen. Meld dit even bij de inschrijftafel.

Aankomst & aanmelden

Zorg dat je ruim op tijd bent. Clubwedstrijden zijn gratis voor toeschouwers. Bij andere wedstrijden moeten toeschouwers een entreeprijs betalen. Deelname aan clubwedstrijden is gratis. Bij andere wedstrijden moet je (vooraf) inschrijven en betalen. De club heeft naar elke wedstrijd een tent mee voor de rijders. Als rijder mag je hierin je stoel zetten. Dan blijf je lekker droog als het regent of juist koel als de zon schijnt.

Aanmelden
Elke wedstrijd moet je je opnieuw melden bij de inschrijftafel. Als het een clubwedstrijd is, dan is het melden van je naam voldoende. Je wordt dan ingedeeld op de rondetijd die je gereden hebt tijdens de training. Bij alle andere wedstrijden moet je je (digitale) KNWU-pas laten zien. Controleer direct of je in de juiste leeftijdscategorie bent ingedeeld. Dit is je leeftijd op 31 december in het huidige jaar. Ben je te laat met inschrijven? Dan mag je niet mee doen!

Warming-up & lijsten

Rijders mogen rondjes op de baan rijden. Als je bij een andere club een wedstrijd hebt, dan is het goed om de baan rustig te verkennen. Elke baan is weer anders. Ook het starthek en de startheuvel uitproberen is belangrijk.

Na het inschrijven en het inrijden, worden vlak voor aanvang van de wedstrijd de lijsten opgehangen. Hierop staat in welke rit je per manche moet rijden, vanaf welke startplek en tegen wie. Bij de clubwedstrijd worden de lijsten opgehangen vlakbij het parc fermé. Bij andere wedstrijden worden de lijsten gepubliceerd op diverse websites. Zie hier.

Tip: neem schilderstape en een stift/pen mee. Schrijf hierop de ritnummers en het startheknummer per rit. Plak dit op de fiets of het stuurbordje.

Parc fermé

Nadat de ritnummers zijn opgeschreven, gaat de rijder naar parc fermé. Start je in rit drie, dan ga je in rijtje drie van tien in het parc fermé staan. Start je in dertien, dan ga je ook in rijnummer drie staan.

Als je te laat bent, mag je in principe niet meer starten. In het parc fermé wordt wel gecontroleerd of iedereen aanwezig is en als je er niet bent, dan wordt je omgeroepen. Duurt het te lang, wordt er gestart zonder jou.

Als er iets is waardoor je later bent, geeft dit dan z.s.m. door aan de medewerker in het parc fermé of de hury. Jouw rit wordt dan later gereden. Maar dit kan alleen bij technisch malheur, hoognodig toiletbezoek of plotselinge ziekte.

Start van de wedstrijd

Verwacht niet te veel van je zelf (ook als ouder/verzorger niet). Je eerste rit is altijd spannend. Bij de clubwedstrijd wordt je ingedeeld op basis van je rondetijd. Bij alle andere wedstrijden is dat op geboortejaar. De kans is groot dat je dan wordt ingedeeld bij rijders met meer ervaring. Dat is niet weg. Bedenk dat ook zij een keer hun eerste wedstrijd hebben gereden. Groeien in de competitie en wedstrijden leren rijden is het eerste doel. En natuurlijk plezier maken!

Wedstrijdverloop
Bij een clubwedstrijd rij je drie keer en daarna de finale. Alle rijders rijden achter elkaar hun eerste rit. Als iedereen is geweest, dan is de eerste manche gereden en wordt de tweede manche gereden en daarna de derde.

Finales

De beste in jouw klasse mag in de finale als eerste een plek aan het starthek kiezen. De tweede als tweede, etc. Wie dit zijn, staat op de startlijsten van de finale. Deze worden gepubliceerd na de drie manches. Ga in die volgorde alvast in parc fermé staan.

Bij wedstrijden met meer deelnemers in jouw leeftijdsklasse, kan het zijn dat er na de drie manches halve finales gereden worden. Wanneer je in de drie manches bij de eerste vier rijders eindigt, ga je door naar de halve finale. Zit je niet bij de eerste vier rijders na drie manches dan is de wedstrijd klaar. Bij sommige wedstrijden wordt in de halve finale bepaald of je in de A- of B-finale rijdt. De beste rijders gaan door naar de A-finale.

Prijsuitreiking
Wanneer alle finales zijn gereden, is er geen prijsuitreiking. Alle clubwedstrijden zijn onderdeel van een competitie. Na de laatste clubwedstrijd is de prijsuitreiking.

Lijsten en uitslagen

WedstrijdLijsten beschikbaar opUitslagen en klassement
ClubwedstrijdHangen aan de borden bij parc ferméwww.boscrossers.nl
Noord-Holland Cupwww.bmxnederland.nlbmxnederland.nl
BMX West-Nederland Competitiewww.bmxnederland.nlbmxnederland.nl
Regionaal Kampioenschap West-Nederlandwww.bmxnederland.nlbmxnederland.nl
Nationaal Kampioenschap Clubswww.bmxnederland.nlbmxnederland.nl
Nationale Wedstrijdenwww.bmxnederland.nlbmxnederland.nl
Nationaal Kampioenschapwww.bmxnederland.nlbmxnederland.nl
3-Nations BMX Cupwww.jstiming.nlwww.jstiming.nl
European BMX Cupwww.jstiming.nl www.jstiming.nl
Europees Kampioenschapwww.jstiming.nl www.jstiming.nl
Wereld Kampioenschapwww.jstiming.nl www.jstiming.nl

Licentie

Als je alleen clubwedstrijden en regionale wedstrijden rijdt, dan is een startlicentie voldoende. Voor nationale en internationale wedstrijden is een wedstrijdlicentie verplicht. De start- en wedstrijdlicentie bestel je via MijnKNWU. Klik hier voor de instructie.

Let op: vraag de licentie elk jaar opnieuw aan, ruim voordat de wedstrijden beginnen.

Stuurbordnummer

Elke rijder heeft een eigen nummer. Deze is verplicht bij deelname aan KNWU-wedstrijden. Klik hier voor de instructie.

Let op: vraag het nummer elk jaar opnieuw aan. Doe dit tegelijk met je licentie aanvraag. Je moet hiervoor een vinkje aanzetten!

Vragen?

Een eerste wedstrijd is spannend en je moet nog veel leren. Ook voor de ouders/verzorgers is alles nieuw. Vraag daarom altijd om hulp als je iets niet begrijpt. Er zijn tijdens wedstrijden altijd ouders en oudere rijders die je graag helpen en uitleg geven.