Mijn eerste wedstrijd

Trainen is leuk maar een wedstrijd racen is natuurlijk nog veel leuker. Alleen hoe gaat zo'n wedstrijd nu in zijn werk. Wat heb je nodig. Bij onze clubwedstrijden proberen we al een echte wedstrijd na te bootsen dus als je hier al aan hebt meegedaan dan heb je al een goed idee. Zoals je op onze site kunt lezen zijn er diverse wedstrijdcompetities die qua niveau van elkaar verschillen. Aangezien dit je eerste wedstrijd wordt gaan we uit van een Noord-Holland Cup. Maar qua opzet maakt dit niet veel uit met de andere wedstrijdcompetities.

De voorbereiding

Voor je aan een wedstrijd kunt beginnen die je te zorgen voor een stuurbordnummer. Deze dien je op tijd aan te vragen want zonder kun je niet deelnemen aan een wedstrijd. Zie hier hoe je deze kunt aanvragen. Nadat het nummer is toegewezen dien je nog te zorgen voor een stuurbord en zijbord met dit nummer voor op je bmx. Iedere BMX'er rijdt in het shirt van zijn of haar club. Hierdoor zijn we herkenbaar als Boscrossers. Via de club kun je een Boscrossers shirt bestellen. Bij een wedstrijd zijn een helm, handschoenen en een bmx broek verplicht.

Voor de Noord-Holland Cup is de informatie van de wedstrijd te vinden via de site van BMXWest (www.bmxwest.nl/evenement/nhc). Hier vinden we de details terug van de wedstrijd. Aan het begin van het seizoen zou je een abonnement kunnen kopen voor alle wedstrijden in deze competitie. Maar het is ook gewoon mogelijk om per wedstrijd te betalen. Het enige verschil met een abonnement is nu dat wij op de zondag ter plaatse moeten betalen. Zorg voor contant geld, het liefst gepast. Zorg ook dat je bij de wedstrijd de digitale pas van het basislidmaatschap kunt tonen op je smartphone. Je kunt deze eventueel ook uit printen als je dit makkelijker vindt. 

Zoals we zien op de site duurt een normale wedstrijd van 10.00 tot 14.00. Voor 10.00 zijn er al wel medewerkers aanwezig maar kun je nog niet de baan op (wel het complex) en is de inschrijving ook nog niet geopend. We zijn dus bijna 4 uur buiten. Het is gebruikelijk dat rijders een stoeltje meenemen om op te kunnen zitten tussen de races door. Dit is immers het moment om even uit te rusten. De kantines van de clubs verkopen op de wedstrijddag eten en drinken maar het is ook toegestaan om je eigen eten mee te nemen. Zorg in ieder geval voor een bidon/fles om te kunnen vullen met water zodat er voldoende gedronken kan worden tussen de races door.

Verder is het natuurlijk zaak om vooraf de bmx even te controleren. Zijn de banden op spanning. Is de ketting strak genoeg. Loopt alles mooi soepel. Bij een wedstrijd is er vaak een mobiele winkel aanwezig waar je wat spullen kan kopen. Ook kunnen zij ter plaatse kleine reparatie's uitvoeren aan de fiets.

Aankomst bij de wedstrijd

Zondagochtend iets voor 10.00 kom je aan bij de organiserende vereniging. De Boscrossers heeft de beschikking over meerdere clubtenten. Bij een wedstrijd worden deze door ouders meegenomen en ergens langs de baan geplaatst. Deze tenten bieden bescherming tegen de regen maar ook tegen de zon. Daarnaast is het een verzamelpunt voor de Boscrossers. Bij de tent(en) aangekomen zul je vast bekende zien. Je zoekt een mooi plekje voor je klapstoel en je andere meegebrachte spullen. Uiteraard kun je ook elders gaan zitten.

Om 10.00 gaat het dan eindelijk beginnen. Voor de rijders start dan de starthektraining. Dit is het moment dat je rondjes over de baan kunt gaan rijden en dus kan wennen aan deze andere baan. De heuvels en bochten zijn net anders. Misschien is de startheuvel wel wat hoger (gelukkig heb je een rem!) of juist lager. Tot 11.00 kun je zoveel rondjes rijden als je wilt. Ook om 10.00 start de inschrijving voor de wedstrijd. Dit inschrijven dien je altijd te doen (ook als je een abonnement hebt). Dit kan tot uiterlijk 10.30 en daarna sluit de inschrijving. Vergeet dit dus niet want anders kun je, zonder te fietsen, weer naar huis. Terwijl de rijders dus de baan gaan verkennen lopen de ouders naar de kantine waar de inschrijving plaats vind. Voor het inschrijven gebruik je de (digitale) pas, onderdeel van je licentie. Je houdt de telefoon/print/pas voor de scanner. Op het scherm kun je vervolgens de leeftijdcategorie selecteren en op de groene knop drukken. Er is altijd iemand aanwezig om je hier bij te helpen. Vervolgens kun je betalen (indien geen abonnement) en krijg je een bewijs van inschrijving. Bewaar deze laatste goed; mocht er iets fout zijn met de latere wedstrijdlijsten dan is dit je bewijs dat je op tijd bent ingeschreven.

De wedstrijd

De inschrijving heeft plaats gevonden. Er klinkt muziek en het inrijden is bijna voorbij. Dit is het moment dat de lijsten worden opgehangen. Deze lijsten bevatten informatie over de wedstrijd en hier is terug te vinden wanneer er moet worden gereden, waar en tegen wie. Bij iedere wedstrijd zullen er papieren lijsten ergens worden opgehangen. Gelukkig zijn deze tegenwoordig ook vaak digitaal te vinden via de website van www.bmxnederland.nl. Ga hier naar 'wedstrijden' en dan naar 'lijsten' en zoek voor de Noord-Holland Cup. 

In het begin zijn er twee lijsten. Allereerst het event schedule. Deze bevat informatie over het aantal rijders/manches/finales. Deze is vooral handig om te controleren welke rondes (herkansing/halve finale) er zijn bij bepaalde leeftijdsgroepen. De tweede lijst betreffen de motosheets. Deze bevat daadwerkelijk de informatie noodzakelijk voor bij de wedstrijd. In dit document ga je opzoek naar je naam. Voor deze handleiding gaan wij uit van Chiel rijdend voor de Boscrossers.


We vinden Chiel terug in de lijst. Het overzicht geeft alle noodzakelijk informatie. Chiel mag rijden in Moto 4. Kortom in de 4e race. In het park fermee (bij de startheuvel) mag hij zich dus in rij 4 opstellen. Stel dat het Moto 14/24/34 was geweest dan zou je nog steeds in rij 4 opstellen alleen kan het dan zijn dat de rijders van een eerdere moto .4 nog voor je staan. Zorg altijd dat je op tijd aanwezig bent in het park fermee anders gaan ze zonder jou van start! We zien ook M1, M2 en M3 staan. Dit zijn de manches's. Je gaat dus 3 wedstrijdjes rijden tegen deze tegenstanders. Allereerst worden alle M1 races gereden voor alle moto's. Hierna volgt M2 en als laatste de M3. Na een manche kun je dus even terug naar de tent en even kort uitrusten. Je gaat dus 3x omhoog naar het starthek. De getallen hieronder geven aan welke startplek je aan het hek mag innemen. Voor Chiel betreft dit plek 4 in de eerste manche; plek 8 in de tweede manche en plek 2 in de laatste manche.
Als laatste zien we helemaal boven aan hoe voor de boys 8 en girls 9 de race gaat verlopen. De gemiddeld beste 4 rijders over deze 3 manches gaan verder naar de halve finale. De andere krijgen nog een herkansing om zich ook naar deze halve finale te fietsen.

Gedurende de race worden de resultaten constant bijgewerkt. Digitaal en ook de papieren lijsten worden ververst/aangevuld. Voor onze moto 4 is er inmiddels ook een resultaat lijst te vinden. Tegenwoordig worden deze digitaal in een mooi mapje geplaatst behorende bij de leeftijdscategorie! 

We zien dan Chiel uiteindelijk de 5e plek heeft weten te behalen door respectievelijk een 5e, 5e en 4e plek te behalen. Opgetelt geeft dit 14 punten. Bij een gelijk aantal punten wordt er gekeken naar het beste resultaat in manche 3. Voor Chiel betekent dit dat hij zich mag opmaken voor een herkansing. Herkansingen worden vaak snel na de 3e manche verreden. Let hier dus goed op. Voor de herkansing is er weer een nieuwe startlijst! 

We zien in de hoek finales 901 staan. De 9 geeft aan dat dit een herkansing betreft. De 01 geeft aan dat dit de eerste race van de herkansingen betreft. Chiel mag zich dus gaan opstellen in rij 1 van het park fermee (bij een 903 zou je dus opstellen in rij 3). In de finales wordt er geen startplek meer aangegeven maar mogen de rijders zelf kiezen. Dit gaat op volgorde. In dit geval was Chiel de beste nummer 5 en staat bovenaan de lijst. Hij mag dus als eerste omhoog lopen en boven zelf een plekje kiezen. Hierna volgt de tweede rijder tot dat iedereen een plek aan het starthek heeft gekozen. Ook hier zien we weer staan dat de beste 4 zich alsnog plaatsen voor de halve finale. Voor 2 rijders zal het na deze race voorbij zijn.

Chiel deed het goed in de herkansing en weet zich te kwalificeren voor de halve finale. Nu deze laatste halve finalisten bekend zijn zullen de lijsten weer worden opgehangen. We zien nu 201 staan. In dit geval geeft de 2 aan dat dit een halve finale betreft. Een eventuele kwart finale wordt aangegeven met 4xx. Ook hier rijdt Chiel weer de eerste race. Hij mag zich dus weer in rij1 van het park fermee opstellen. Ook hier gaan de rijders op volgorde omhoog; Chiel mag dus als 7e een plekje zoeken bovenaan het starthek. Bij de Noord-Holland Cup zijn er A en B finales. We zien hierboven staan dat de eerste 4 naar de (A) finale gaan. Nummers 5 t/m 8 gaan naar de B finale. Je rijdt hierna dus altijd nog een wedstrijd. 

De halve finales zijn verreden. Hierboven het resultaat. Chiel haalde een 7e plek. Goed voor de B finale. Je ziet ook al de 'next moto' staan. 105. We weten nu dus al dat Chiel de B finaleronde (1) gaat starten in race 5. We zien ook een DNS staan. Dit staat voor 'Did Not Start'. Er bestaat ook nog  DNF (Did Not Finish) en DSQ (Disqualified). Het is dus belangrijk om op tijd in het park fermee aanwezig te zijn. Zorg dat je minimaal 10 races voor je eigen race aanwezig bent in het park fermee. Een race duurt niet lang en ze starten heel snel achter elkaar. In grotere wedstrijden start de volgende race vaak al voordat de voorgaande race over de finish is!

Als laatste is er dan de lijst voor de finales. Zoals we al zagen in de uitslag van de halve finale betreft dit 105. Chiel start in deze finale ronde dus in race 5. In deze finale mag hij als 5e boven een plekje kiezen. In de A finale worden de rijders één voor één voorgesteld aan het publiek. Het moment om even naar je fans te zwaaien. En zo gaat Chiel vandaag zijn 6e race rijden. De laatste race van de dag, de finale, dus het moment om nog een keer zo hard mogelijk te gaan. 

Einde wedstrijd

En zo is de wedstrijddag weer voorbij. De tenten en de spullen worden weer opgeruimd en iedereen gaat weer naar huis. Op de website van deze competitie verschijnt na enige tijd de uitslag. www.bmxwest.nl/uitslagen_pw/nhc. Ook is er een totaal overzicht van alle wedstrijden: www.bmxwest.nl/uitslagen/nhc met een algemeen klassement. Indien er voldoende wedstrijden zijn verreden in deze competitie dan ontvangt de deelnemer bij de laatste wedstrijd een mooie beker.