Wedstrijd licenties

Om aan een wedstrijd (ook onze eigen clubwedstrijden) deel te kunnen nemen dien je naast lid te zijn van de KNWU ook te beschikken over een licentie. Deze bevat namelijk een verzekering. Vroeger maakte dit onderdeel uit van een basislidmaatschap maar sinds 2021 bestaat deze dus niet meer. Via de club beschik je nu over het KNWU lidmaatschap. Daarnaast dient dus op persoonlijke titel een licentie te worden aangeschaft. Dit kan via 'mijnknwu'. Er zijn twee soorten licenties waaruit je kunt kiezen.

Allereerst de startlicentie. Deze licentie is geschikt voor rijders die er voor kiezen om de regionale wedstrijden te rijden (regio West-Nederland). Dit volstaat voor de meeste leden. Deze startlicentie is ook de goedkoopste variant. Daarnaast bestaat er ook een 'nationale' licentie. Hiermee kun je landelijke (en ook buitenlandse) wedstrijden rijden en ook deelnemen aan kampioenschappen. Deze 'nationale' licenties (jeugd/nieuweling/sportklasse/elite) zijn fors duurder dan een startlicentie. Daarnaast is bij landelijke wedstrijden ook een transponder noodzakelijk (een tijdwaarnemings chip) en krijg je een landelijk uniek stuurbordnummer.

In onderstaand schema staat aangegeven wat voor welke wedstrijd noodzakelijk is:

Voor starters volstaat dus de startlicentie. Zodra je dus aan de landelijke wedstrijden wilt deelnemen dien je dus te gaan investeren in een 'nationale' licentie en ook een transponder. Twijfel je neem dan eerst contact op met de club!

Op de site van de KNWU kun je meer informatie vinden over licenties en hoe deze aan te vragen: https://www.knwu.nl/kenniscentrum/renner/licenties. Hier is ook terug te vinden welke licentie mogelijk is bij welke leeftijd. De kosten van een startlicentie starten vanaf 10 euro en lopen verder op naar mate de rijder ouder wordt. Hetzelfde gaat op voor de 'nationale' licentie. Deze start vanaf 36 euro.  

Transponders dienen te worden aangeschaft via JSTiming. De kosten voor een transponder zijn 56 euro. Informatie over deze procedure is terug te vinden via de KNWU: www.knwu.nl/storage/2017/05/Procedure-BMX-Transponders-2020.pdf. Let op dat je de chip moet koppelen aan je licentie. Er is ook een optie om een chip te huren voor een wedstrijd. LET OP: Per 2021 komt er een nieuwe leverancier/chip.

Let verder op dat er voor nationele rijders eisen zijn qua kleurstelling van het stuurbord. Bijvoorbeeld geel/zwart. Zie hiervoor het wedstrijd reglement: www.knwu.nl/storage/2017/05/Regels-BMX-stuurbord-en-zijbord-2020-v-3.0.pdf. Voor regionale rijders is de kleurstelling vrij maar dient deze wel goed leesbaar te zijn (nummers vs achtergrond).