Nieuw lid

Gaaf. Je bent lid geworden van de Boscrossers. Wat nu. Hieronder beschrijf ik in het kort de do's en don'ts. BMX is immers een leuke en best simpele sport anderzijds is het niet zo dat, zoals bijvoorbeeld bij voetbal, alles geregeld wordt. 

Als starter begin je na de proeflessen altijd in groep 1. Net als de andere groepen zijn er twee trainingsmomenten. Dit betreft de maandag en donderdag. Op de site vind je de tijden terug via het menu training. Het stoplicht bepaald of een training doorgaat. Controleer deze dus altijd! Een training kan niet doorgaan vanwege de baan-/weersomstandigheden. Of omdat de trainer verhinderd is. Soms is er vrije training. In dit geval wordt er geen les gegeven maar kun je zelf rondjes rijden en starts oefenen.

Bij de proeflessen gebruikte je een bmx van de club. Als lid ga je op zoek naar een eigen bmx. Hier vind je een uitleg over de BMX fiets. Let vooral op dat je een juiste bmx aanschaft. Uiteraard moet het een race BMX zijn maar let ook op de maat. Het kan ook best een paar weken duren voordat een mooie BMX voorbij komt. Controleer dus regelmatig op nieuw aanbod. Tot die tijd kun je gewoon een BMX uit de container lenen.

Bij de proeflessen fietste je nog in een spijkerbroek. Naast een fiets zul je ook wat speciale kleding en beschermers moeten aanschaffen. Gelukkig is veel tweedehands te vinden. Hier vind je informatie over kleding en helmen. Je ziet leden rondrijden in een clubshirt. Bij trainingen is deze niet verplicht en kun je dus gewoon in je eigen shirt naar keuze rijden. Alleen bij officiĆ«le wedstrijden ben je verplicht om deze in een clubshirt te rijden. Ook bij een clubwedstrijd (een wedstrijdje tussen onze leden!) mag je dus gewoon in je eigen shirt rijden. Kortom als je klaar bent om mee te gaan doen aan wedstrijden dan wordt het tijd om via de club een clubshirt aan te schaffen. 

Bij BMX is er een basislicentie en een 'wedstrijd' licentie. Hier staat beschreven wat het verschil is. Als startende rijder heb je nog niets te doen met een wedstrijdlicentie. Via de club heb je een inschrijving bij de KNWU ontvangen die toegang geeft tot MijnKnwu. Dit is dus voldoende. Ga geen extra licentie aanschaffen/aanvragen want deze heb je nog niet nodig. Ook het chip toevoegen is nog niet relevant. En deze aanschaffen is ook niet noodzakelijk aangezien deze bij de regionale wedstrijden niet wordt gebruikt en is dan zonde van het geld.

Wat wel handig is om te doen en wat ook geen geld kost is het aanvragen van een stuurbordnummer. Je ziet dat iedere BMX'er te herkennen is aan een nummer op zijn/haar BMX. En dat wil jij natuurlijk ook! In het MijnKnwu systeem kun je dus een nummer aanvragen. In dit systeem wordt er dan een nummer bepaald en deze wordt gekoppeld aan jouw naam. Dat is alles. Vervolgens ben je zelf verantwoordelijk om de daadwerkelijke nummerborden aan te schaffen. Hier staat beschreven hoe je dit nummer kunt aanvragen. Let op. Je zult ieder jaar voorafgaand aan het seizoen weer het nummer moeten aanvragen. Zoek vervolgens op 'bmx stuurbord' op internet en je zult veel opties vinden voor een stuurbord waar je dit nummer op kunt (laten) aanbrengen. 

Wedstrijden rijd je bij BMX individueel. Anderzijds rijden er veel leden van de club mee waardoor je toch ook weer niet alleen bent. Gedurende het seizoen organiseren wij clubwedstrijdjes waarbij je een eerste ervaring kunt opdoen met een bmx wedstrijd. Het logische vervolg zijn wedstrijdjes in de Noord-Holland Cup. Dit zijn wedstrijdjes georganiseerd door de clubs in Noord-Holland. Hier kun je lezen hoe zo'n wedstrijddag in zijn werk gaat bij BMX. Een gezellig gebeuren waarbij je veel andere leden zult ontmoeten maar ook bmx'ers van andere clubs. Uiteindelijk de plek om al het geleerde te gaan toepassen en hopelijk mooie resultaten te halen.