Algemene informatie

Welkom bij de FCC De Boscrossers. Het FCC in onze naam staat voor Fiets Cross Club, tegenwoordig beter bekend als de olympische sport BMX. Wij zijn een vereniging van enthousiastelingen in de BMX sport. Wij hebben een mooie BMX baan op sportpark ‘t Vennewater in Heiloo. Ons ledenbestand is zeer divers en varieert qua leeftijd van 6 tot 50+ jaar. De vereniging bestaat momenteel uit ongeveer 65 rijdende leden. Deze leden trainen tweemaal in de week in 3 groepen op onze baan in Heiloo. De groepen zijn niveau afhankelijk waarbij je als starter normaliter in de eerste groep begint na het volgen van proeflessen. Hierna leer je in de groepen de technieken om uiteindelijk zo snel mogelijk van de start tot de finish te komen. Met maximaal 8 rijders start je vanaf een startheuvel. Binnen een minuut is de race al weer voorbij. BMX is dus een krachtexplosie waarbij je door snel te trappen en een soepele techniek zo snel mogelijk je weg over de heuvels dient te vinden. Hierbij worden uiteindelijk snelle sprongen en wheely's gemaakt wat het heel spectaculair maakt. Uiteraard is goed sturen en de juiste lijnen kiezen ook bepalend voor het succes. Kortom er wordt veel van een rijder gevraagd gedurende een race.

Bij BMX trainen de jongens en de meisjes met elkaar. Ook bij de meeste wedstrijden racen ze met/tegen elkaar. In regionale wedstrijden heb je bijvoorbeeld de klasse boys8+girls9. Alleen op het hoogste niveau fietsen de meisjes en jongens niet met/tegen elkaar. FCC De Boscrossers is aangesloten bij de KNWU. Als club nemen wij deel aan de BMX wedstrijden van deze organisatie. Dit betreffen regionale wedstrijden (Noord-Holland/West-Nederland), nationale- en internationale wedstrijden. Als club doen wij mee aan het nationale kampioenschap clubs en onze individuele rijders proberen zich te kwalificeren voor NK's, EK's en ook WK's. Onderdeel van het lidmaatschap bij onze club is ook een basislidmaatschap bij de KNWU.  

Uiteraard ben ook jij welkom om lid van onze vereniging te worden. Voor toekomstige leden zonder bmx ervaring organiseren wij meerdere keren per jaar een serie van 5 proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld om je de eerste stappen op de bmx baan aan te leren. En je kunt kijken of je het echt leuk vindt! Je leert de regels op en rond de baan. Hoe je omgaat met het materiaal. Je leert te starten aan het starthek boven op de startheuvel. Na deze proeflessen zal onze trainer samen met jou (en je ouders) bepalen of je klaar bent voor groep 1. Op dat moment bieden wij je een lidmaatschap aan en ga je verder trainen in groep 1. Indien je al over bmx ervaring (andere club) of over veel moutainbike ervaring beschikt dan kan er in overleg met de trainers van bovenstaand worden afgeweken en wordt er op individuele basis bepaald in welke groep je kunt aansluiten. Neem hiervoor contact op met de club.  

BMX valt als sport onder de extreme sporten. De BMX'ers gaan snel over de baan, fietsen vlak naast elkaar en willen allemaal als eerste door een bocht. Uiteindelijk kan dit resulteren in een valpartij. Om het risico op blessures zo klein mogelijk te maken dragen de rijders bescherming zoals een helm, handschoenen en een body protector (harnas). Gelukkig vallen de blessures vaak mee en is er slechts sprake van een schaafwond of een pijnlijke knie. Vanwege dit valrisico is het noodzakelijk dat tijdens de training er altijd een volwassen ouder/verzorger aanwezig is op het complex voor het begeleiden en troosten van het kind (tot 16 jaar).

Wij zijn een kleine actieve vereniging. Met zijn allen zorgen we ervoor dat de baan en ons clubhuis goed wordt onderhouden. Dit is noodzakelijk om onze leden op een veilige baan te kunnen laten rijden en maakt het ook mogelijk om wedstrijden namens onze vereniging te organiseren. Door veel werkzaamheden zelf te voeren kunnen wij de contributie laag houden. Om dit te ondersteunen maakt een borgregeling onderdeel uit van de contributie. Ieder gezin betaalt een bijdrage aan het onderhoud en werkzaamheden door middel van een borgregeling. Deze borg kan weer worden terugverdiend door het verrichten van werkzaamheden gedurende het seizoen tijdens klusdagen.