Wat is BMX

Houd je van snelheid, actie en ben je niet bang om door de lucht te zweven? Dan is BMX helemaal jouw ding! Het is dé sport waarin snelle benen, behendigheid en een flinke dosis lef samenkomen.

Historie: Hoe is BMX ontstaan?

BMX is een relatief jonge discipline binnen de wielersport. De sport ontstond toen Amerikaanse fietscrossers met hun kleine fietsen motorcrossbanen opzochten en sprongen maakten. BMX betekent dan ook Bicycle Moto Cross (de ‘X’ staat voor Cross). Toen de sport in de jaren '80 vanuit Amerika naar ons land overwaaide, ontketende dat een ware rage. In Nederland noemen we BMX ook wel fietscross. Sinds de Olympische Spelen van Peking 2008 is BMX een Olympische sport.

Onderdelen

Er zijn twee onderdelen binnen BMX. Hieronder lees je er (in het kort) meer over.RACING
BMX-wedstrijden rijd je op een baan vol hindernissen. Vergelijkbaar met een motorcrossbaan, alleen een stuk kleiner en korter. Een BMX-baan is meestal tussen de 300 en 500 meter lang. Om direct vanuit de start snelheid te maken, begin je op een startheuvel. Daarna volgen hindernissen als (dubbele) heuveltjes, kombochten en wasborden. Springend, sturend en zwevend bereik je uiteindelijk de finish. En dan heb je nog maar één ronde gehad. Een BMX-wedstrijd bestaat altijd uit meerdere rondes (manches). Per manche staan er maximaal acht rijders naast elkaar aan het starthek. De eerste vier rijders gaan door naar de volgende manche.

FREESTYLE
Bij Freestyle gaat het om het uitvoeren van figuren en sprongen. Deze kunnen op vlakke stukken, op obstakels of op een helling worden uitgevoerd. Rijders worden vervolgens beoordeeld d.m.v. cijfers voor de moeilijkheid, originaliteit en stijl.

Boscrossers

Bij de Boscrossers doen wij aan Racing. Hiervoor beschikken wij over een mooie baan in Heiloo. Hier trainen wij twee dagen in de week om steeds sneller een rondje te kunnen racen. Voor beginners bieden wij proeflessen aan om de basis technieken te leren zodat je kunt aansluiten in een reguliere trainingsgroep. Er word gefietst op 20 inch BMX fietsen en soms ook op een cruiser met 24 inch wielen (vanaf 13 jaar). Dit zijn speciale BMX fietsen bedoeld voor het racen (geen straat BMX). Het is ook een ander type fiets dan de BMX die gebruikt wordt bij freestyle. Aangezien je letterlijk over de baan vliegt draag je allemaal bescherming. Denk dan aan handschoenen, crossbroek en lichaamsbeschermers. Uiteraard mag een valhelm ook niet ontbreken in je uitrusting.

Bonden

In Nederland zijn er twee bonden: Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) en de Nederlandse Fietscross Federatie (NFF). De Boscrossers is aangesloten bij de KNWU. Elke bond organiseert haar eigen wedstrijden.

Wedstrijden

Vanaf maart tot en met november worden er door het hele land (en ook daarbuiten) wedstrijden georganiseerd. Van clubwedstrijden op onze eigen baan tot landelijke- en internationale wedstrijden. Er zijn wedstrijden voor ieder niveau. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Noord-Holland Cup die, zoals de naam al aangeeft, gaat tussen rijders van de verenigingen uit onze provincie. Jaarlijks wordt er ook gestreden voor de Nederlandse titel, Europese titel en de Wereldtitel. Kortom alles is mogelijk.
Wedstrijden zijn over het algemeen op de zondag (bijvoorbeeld van 10.00 tot 14.00 voor een Noord-Holland Cup). Je rijdt namens de Boscrossers voor je eigen klassement. Vanuit de club proberen we bij wedstrijden te zorgen voor een clubtent waar onze rijders, beschut tegen de zon of regen, tussen de races in kunnen uitrusten en 'socializen'.