BMX kleding en bescherming

Tijdens het BMX'en is het dragen van bescherming in de vorm van speciale kleding en uitrusting verplicht. Dit staat uitgebreid beschreven in de reglementen van de KNWU. Hier staat tot in detail beschreven wat de exacte kledingeisen (maar ook voor de fiets) zijn. Bijvoorbeeld: ook zijn truien met een rits, anders dan een heel korte (minder dan 10 cm lange rits) in de kraag, niet toegestaan. De trui moet of nauwsluitend rond het middel zijn, of voor de start in de broek gestopt zijn om geen hinder te veroorzaken. Kortom in de reglementen zijn alle details te vinden.

Welke bescherming is nu verplicht? De reglementen schrijven voor dat een BMX'er het volgende draagt:
-  Een helm met een vaste mondbescherming en met een klep van minimaal 10 centimeter.
-  De trui moet een loszittende blouse zijn met lange mouwen waarvan de mouwen tot over de polsen van de rijder reiken.
-  Een lange broek, of een korte broeken gecombineerd met geschikte knie en scheen bescherming.
-  Handschoenen waarvan de vingers de vingertoppen van de rijders volledig bedekken.
Voor de trui en broek gaat dan ook nog op dat deze speciaal is ontworpen en wordt verkocht om bescherming te bieden tijdens BMX, Motorcross, of Down HillMountain Bike evenementen.

Niet verplicht dus maar zeer sterk aan te raden zijn de volgende beschermingsmiddelen:
-  Rug, elleboog, knie en schouder beschermers gemaakt van stevig materiaal.
-  Bescherming van de nekwervels.
Bijna alle rijders op de club maken gebruik van een 'harnas' ter bescherming van het bovenlichaam. Wij adviseren dus om deze zeker te dragen.

Proeflessen

Als startende rijder heb je bovenstaande spullen uiteraard nog niet. Tijdens deze proeflessen (en een korte periode hierna) kun je gebruik maken van een helm en handschoenen van de club. Bij proeflessen zorg je voor een trui met lange mouwen, goede schoenen en een stevige (spijker)broek. Wordt je lid dan is het tijd om op zoek te gaan naar de genoemde kleding en uitrusting.

Helm

Bij BMX dragen we dus een full-face helm of ook wel een integraalhelm. Deze helm omsluit het hoofd volledig en beschermt dus ook het gezicht door middel van een kinstuk. Het is aan te raden om een helm nieuw te kopen en anders goed te letten op beschadigingen. BMX helmen zijn de lichtere variant van een motorcross helm. Het prijsverschil tussen de goedkopere en veel duurdere helmen wordt vooral bepaald door materiaal, gewicht en het merk. Zorg dat je een juiste en passende helm koopt. Een helm die te groot is kan bij een val gaan draaien of zelfs van het hoofd afgaan. Een te kleine helm is weer niet comfortabel. Er zijn twee soorten sluiting. Een snelsluiting of een dubbel-d sluiting. De laatste is het sterkst maar lastiger vast te maken. De snelsluiting is een stuk makkelijker voor kinderen om vast of los te maken. Bij leveranciers op internet is informatie te vinden over maatgeving maar nog beter is natuurlijk om een helm vooraf zelf te passen.

Broek en trui

Bij een stoere sport als BMX hoort natuurlijk ook stoere kleding. Tijdens een wedstrijd draag je het shirt van de club. Bij trainingen ben je bij ons vrij in de keuze van het shirt wat je draagt. Zoals aangegeven moet dit een shirt zijn met lange mouwen. Sommige BMX broeken bevatten extra bescherming voor de heupen en knieën. Indien er een harnas onder het shirt wordt gedragen let dan op de maat! Dit zorgt al snel voor een maatje meer dan bij een regulier shirt. Aangezien kinderen snel groeien is er veel kleding te vinden op marktplaats.

Bodyprotector

Een bodyprotector of ook wel een harnas is dus niet verplicht maar eigenlijk moet je niet zonder willen. Afhankelijk van het type vest beschermen deze de ellebogen, nieren, borst en rug. Aangezien een BMX baan van verhard steenachtig materiaal is gemaakt, beschermt een bodyprotector je tegen vervelende schaafwonden of nog erger. Zorg dat de protector goed om het lichaam past. Als deze te groot of te klein is dan zit dit niet lekker en, nog belangrijker, beschermt deze niet optimaal. Ook bestaat er bescherming voor de knieën en schenen. Deze draag je onder de broek. Beschermingsmateriaal is goed te vinden op marktplaats. Er zijn duurdere vesten en meer op een harnas lijkende beschermers.

Nekbeschermer

Een protector die je minder vaak ziet in de BMX sport (wel in de motorsport) betreft een nekbeschermer. Deze beschermt tegen blessures die kunnen optreden wanneer het hoofd naar voren, achteruit of zijwaarts wordt geworpen. De bescherming voorkomt ook dat de ruggengraat ineengedrukt wordt. Zorg dat deze goed aansluit bij een eventuele body protector.