BMX fiets

Wat voor BMX fiets moet ik nu hebben om te racen. Ze lijken allemaal hetzelfde maar toch zijn er flinke verschillen. Allereerst is er de reguliere straat BMX. Deze heeft zowel een voor- als achterrem, kettingkast, standaard en een bel. Goed voor op de weg maar niet geschikt op de BMX baan aangezien er geen uitstekende onderdelen op de BMX fiets mogen zitten. Al serieuzer is een freestyle BMX. Zo'n fiets wordt gebruikt voor het uitvoeren figuren en sprongen. Deze moet dus sterk zijn en wendbaar. Vaak heeft zo'n fiets peggs waarmee je op de fiets kunt staan voor het uitvoeren van de truuks. Ook deze fiets is niet geschikt op de BMX baan.

Wat voor BMX fiets is dan wel geschikt. Een BMX fiets moet licht zijn zodat je snel weg bent bij de start. Maar aangezien een BMX baan ook heuvels bevat, waar gesprongen wordt, moet deze ook sterk zijn. Kortom een BMX fiets is gemaakt van materialen die sterk zijn en een laag gewicht hebben. Denk hierbij aan een aluminium frame en velgen. Tegenwoordig zie je dat ook veel carbon onderdelen gebruikt worden. Een materiaal wat een laag gewicht heeft en zeer sterk is. Alleen is dit wel een stuk prijziger. Uitgaand van deze twee eigenschappen zie je dat een BMX fiets, naarmate een berijder ouder (en dus sterker en zwaarder) wordt, meegroeit qua sterkte van de onderdelen. De kleinste maat BMX fietsen hebben dus hele dunne velgen/banden en zijn vooral licht. De grotere maat BMX fietsen hebben veel dikkere velgen en banden. De frames zijn uiteraard wat groter maar ook een stuk sterker. Beter bestand tegen alle kracht die er op uit wordt geoefend tijdens het starten en springen. Een race BMX fiets is dus licht en sterk. Hij heeft alleen een achterrem en de verder noodzakelijke onderdelen. Er zit bijvoorbeeld een zadel op maar aangezien deze tijdens een race niet wordt gebruikt zal je zien dat ook deze zo klein en licht mogelijk is. 

20 of 24 inch

In principe zijn er twee varianten race BMX fietsen die gebruikt worden in twee aparte BMX klasses. De cruisers-klasse (24) en challenge-klasse (20). Cruisers hebben een 24 inch wiel. In de challenge klasse is dit een 20 inch wiel. De cruiser klasse is vanaf 13 jaar en zij rijden dus op iets grotere fietsen. De meeste (jonge) leden van onze club rijden en racen dus op de 20 inch BMX fietsen. De maat van een 20 inch BMX fietsen is dus afhankelijk van het formaat van het frame en niet van de wielen. Immers iedereen rijdt op 'dezelfde' 20 inch wielen. Ieder frame heeft zijn eigen type omschrijving. Van klein naar groot betreft dit: micro, mini, junior, expert, expert xl, pro, pro xl, pro xxl en pro xxxl. Ieder frame is weer een klein stukje groter. Gaf ik net aan dat iedereen op 20 inch wielen rijdt. Dat is niet helemaal waar. Het allerkleinste frame (micro) kan ook in combinatie met 18 inch wielen zijn. Deze maat is voor de allerkleinste rijders.

Maten

In onderstaand schema kun je bij benadering opzoeken welke maat frame geschikt is. Dit is vooral afhankelijk van de lengte van de berijder. Het blijft een indicatie dus probeer een fiets vooral uit (bijvoorbeeld bij onze proeflessen). Let ook op de exacte maatvoering want er zit soms wat verschil tussen merken onderling. Kijk hiervoor naar de lengte van de bovenbuis.
Kinderen groeien snel dus je kunt hier een beetje rekening meehouden. Alleen overdrijf dit niet. Fietsen met een te grote of te kleine BMX fiets beperkt de mogelijkheden van de rijder bij het rijden, springen, oppakken, liften, etc en gaat dus ten koste van het plezier in de sport. Beter schaf je regelmatiger een andere fiets aan.

Is er uiteindelijk een fiets gekocht dan kun je deze verder perfectioneren door te gaan spelen met de lengte van de cranks, de stuurnok, de hoogte van het stuur en ook heel belangrijk het verzet (tandwielen) van de BMX fiets. Op deze manier kun je de fiets laten meegroeien met de berijder.

Waar kun je een BMX fiets aanschaffen.

Je kunt de aanschaf van een race BMX zo duur maken als je zelf wil. Van een dure zelf samengestelde fiets, een nieuwe standaard fiets, tot een mooie tweedehands via marktplaats. De prijs van een BMX is afhankelijk van de kwaliteit van de onderdelen, de leeftijd van de fiets en start tweedehands vanaf 150 euro. Zoek naar merken als Meybo, Chase, Redline, Haro of Free Agent. Of bijvoorbeeld gewoon op "bmx junior".
BMX Kleding en materialen kun je over het algemeen niet in de normale sportwinkels vinden. Er zijn ook niet veel specialistische winkels die de spullen verkopen. Vaak is er bij een wedstrijd een kraam aanwezig wat natuurlijk een goed moment is voor de aanschaf van specifieke spullen. Hieronder enkele links naar de bekende bedrijven:
- Piet Ende bmx sport (in de regio)
- bmx24seven (Meybo)
- Frits Meerholz bmx
- bmx kleding
Veel spullen zijn uiteraard ook tweedehands aan te schaffen. Marktplaats is uiteraard de plek om te gaan zoeken. Ook op facebook is een levendige openbare groep voorhanden met BMX spullen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een tweedehands fiets.

Controleer bij aankoop van een tweedehands fiets altijd de technische staat. Aandachtspunten zijn:
- Speling in de assen van de wielen
- Speling in de lagers van de voorvork
- Speling in de trapas
- Slag in het wiel (controleer ook op een hoogteslag/vierkant wiel door het springen)
- Controleer of de achtervelg niet is ingesleten door het remblok (halfronde vorm i.p.v. plat)
- Bekijk de staat van de banden want deze zijn niet heel goedkoop

Als je twijfelt vraag de trainer en je clubgenoten om advies zodat je geen miskoop doet.