Ga naar de inhoud

Verduurzamen van de baan

HEILOO – “BMX-ers willen vooral een goeie baan, en die hebben ze hier zeker”, zegt Ramon Huls, vice-voorzitter van de Boscrossers. Aan de rand van sportpark Het Vennewater hebben ze hun terrein. Vanaf de hoge startplek, net zoiets als bij skischansspringen, overzie je het terrein en dan denk je: jeetje. Hobbels vlak na elkaar, bochtige wanden van klinkers waar de renners echt de hele hoogte nemen. Je peinst hoe lang je over het parcours zou doen. Lang. “Maar bij ons zijn er die onder de 40 seconden blijven.” Dan weet je: dit is echt sport. Een heuse Olympische sport. De Boscrossers hebben een eregalerij van leden die het tot Nationaal en Europees kampioen schopten. “De baan is prima, maar we zoeken wel naar middelen om de entourage, het clubhuis en de verlichting te verduurzamen.”

Bicycle Motocross, daar staat BMX voor (de X is het symbool voor cross). Een BMX-fiets ziet er best bijzonder uit, de wielen wat verder van elkaar af en vooral lijken ze klein, laag. “Je zit niet op een BMX-fiets, je staat op de pedalen en dan maar trappen, sturen, springen.” Met maximaal 8 renners tegelijk ga je in een wedstrijd vanaf de startheuvel naar beneden en dan volgt een razendsnel tactisch spel. Waar kun je die halve meter op je tegenstander pakken? In zo’n hoge bocht (nog steiler dan bij baanwielrennen) of door nog horizontaler dan je tegenstander over een hobbel te ‘vliegen’? Het is een spectaculair beeld, een BMX-wedstrijd. De sport ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Californië. In het Heilooër Bos begonnen jongeren in 1980, tot wanhoop van de boswachter. Hun ouders praatten zich de blaren op de tong voor een landje en later konden ze terecht op het Vennewater. “Een vereniging die al veertig jaar bestaat.”

BMX-en bij De Boscrossers: een sport van 6 tot 60 jaar

“Binnen een minuut is je shirt doorweekt van zweet”, zo wil Ramon zijn sport maar duiden. Als 48-jarige gaat hij ook nog over de baan. “Het is bij ons een sport van 6 tot 60 jaar. De oudste is nu 50.” Ramon is ook trainer. Vanaf een plateau midden tussen de baanpaden kan hij dan alles overzien en zijn adviezen geven. Hij traint de startersgroep. “Ook als je nog geen lid bent kun je trainingen bijwonen. Dan kom je vier keer op proef, betaal je 5 euro per keer, je krijgt van ons een fiets en dan kun je kijken wat je doet. Er is ruimte voor nieuwe leden. We zien dat ‘gewone’ wielrenners ook wel de BMX-fiets pakken als extra training. Die kunnen ook prima bij ons terecht.”

De Boscrossers zoeken partners voor vernieuwing

Met elkaar houden de ruim honderd leden de baan op peil, zand met een soort gravel. Schoonhouden en met een wals eroverheen. “Bij veel regen is de baan zacht, dan kunnen we niet BMX-en. Er zijn in de regio verenigingen in Schagen en in Langedijk, dus we bedienen best een groot gebied en de competitie is landelijk. We willen nog wat bekender worden, want het is echt een leuke sport en we hopen met hulp van de gemeente en sponsors de gebouwtjes een goede toekomst te kunnen geven. Daar kunnen we wel een zetje bij gebruiken.” 

Ramon Huls op de baan van De Boscrossers in Heiloo. (Foto: Ed Bausch)

Bron: Rodi Media