BMXTrofee-West Competitie

De BMX-West Competitie (BWC) is het afdelingskampioenschap van de BMX afdeling west waar wij toebehoren. 

Naast de afdeling west bestaat er ook nog de afdeling Zuid en Noord-Oost. Iedere afdeling rijdt zijn eigen kampioenschap (BWC, BZC en BNOC). Wedstrijden worden normaliter op een zondag verreden. Een wedstrijd start om 9.00 en duurt tot ongeveer 15.00. Voor deelname aan deze wedstrijden volstaat het basislidmaatschap dat ieder lid van onze vereniging heeft. Daarnaast dien je te zorgen voor een stuurbordnummer (via MijnKNWU) en een clubshirt.

De opzet van een BWC wedstrijd verschilt niet veel van een NHC wedstrijd. Aangezien er meer clubs meedoen betreft het een wedstrijd met meer rijders. Daarnaast betalen toeschouwers 2 euro toegang tot een wedstrijd. Een ander verschil is dat de indeling van de manches bij een BWC plaats vindt via het scrambled systeem. Hierbij rijd je niet alle manches tegen dezelfde rijders maar wisselt dit.

Naast een reguliere competitie vind er nog een tweede dagcompetitie plaats namelijk de open klasse. Dit betreft een extra wedstrijd waarvoor je jezelf dient in te schrijven (optioneel). Bij een open klasse wordt je ingedeeld op je werkelijke leeftijd en rijd je bijvoorbeeld in een klasse 8 en 9 jaar oud. Deze twee competities worden 'door elkaar' gereden. In de eerste manche worden eerst alle reguliere moto's (races) verreden en hierna de openklasse moto's. Daarna volgt de tweede manche. Je rijdt dan bijvoorbeeld in moto 13 en 48. 

Aan het einde van de competitie is er een prijs voor iedere rijder die een minimaal aantal wedstrijden heeft meegereden. Bij de laatste wedstrijd vind er een prijzenceremonie plaats waarbij deze prijzen worden uitgereikt. Voor de open klasse is er bij iedere wedstrijd een dagprijs te winnen. Zie voor details de website van de competitie.

Tot 8 maart kun je via de website https://www.bmxwest.nl/evenement/bwc inschrijven voor een (goedkoper) abonnement voor alle wedstrijden. Hierna kun je jezelf los inschrijven op de dag zelf en betaal je per wedstrijd. In beide situaties dien je jezelf op de wedstrijddag nogmaals in te schrijven/aan te melden (vaak in de kantine). Dit doe je met de digitale pas onderdeel van je basislidmaatschap (MijnKNWU). Vergeet je dit of kom je te laat dan kun je niet deelnemen aan de wedstrijd.

Op de hierboven genoemde website is ook informatie te vinden over het tijdsschema en klasses. 

Vanaf dit jaar zijn er jaarlijks 6 wedstrijden. Aangezien er meer BMX verenigingen zijn in de afdeling west zal een vereniging om de twee jaar een wedstrijd mogen organiseren. Volgend jaar vinden de wedstrijden dus plaats bij 6 andere verenigingen/banen. Voor dit jaar zijn dit de wedstrijden:
15 maart: BWC 1, BMX De Kley-drivers, Langedijk
19 april: BWC 2, HSC De Bataaf, Zwanenburg
14 juni: BWC 3, FCC Barendrecht, Barendrecht
28 juni: BWC 4, FCV Schagen, Schagen
20 september: BWC 5, FCC de Boscrossers, Heiloo
25 oktober: BWC 6, FCC Wijkeroog, Velsen-Noord