Topcompetitie & 3 Nations Cup

Naast regionale competities zijn er ook landelijke en zelfs internationale competities.

De meeste leden van onze club rijden hun wedstrijden in de Noord-Holland Cup of BMX-West competitie. De laatste betreft een afdelingskampioenschap voor de afdeling West. Naast de afdeling West bestaan er ook nog de afdelingen Zuid en Noord-Oost. Er is ook nog een tweede BMX bond namelijk de NFF. Op de volgende site van de knwu vind je deze clubs terug: https://www.bmxwest.nl/all_bmx/.

De Topcompetitie is een landelijke competitie waar rijders van al deze club met elkaar strijden. Er zijn 6 wedstrijden per jaar. Om mee te doen aan deze competitie is de basislidmaatschap niet voldoende. Je zult een eigen licentie bij de knwu moeten aanvragen (https://www.knwu.nl/kenniscentrum/renner/licenties). Hier zijn kosten aan verbonden. Daarnaast dien je een transponder aan te schaffen. Dit is een tijdmeting-chip voor op de fiets (https://www.knwu.nl/storage/2017/05/Procedure-BMX-Transponders-2020.pdf). Tevens zijn er regels qua kleurstelling van het stuurbord. Je krijgt een specifiek bordnummer toegewezen. 

Qua wedstrijd verschilt de opzet niet veel van bijvoorbeeld een BWC. Een groot verschil is dat je op de zaterdag de mogelijkheid hebt om in de middag en in de avond de baan te verkennen. Op zondag zijn er trainingsblokken waarin je de baan kunt verkennen. Het blok hangt af van de klasse en leeftijd die je rijdt. Verder zijn de inschrijfgelden hoger en betaal je als toeschouwer 6 euro toegang. Vanwege het oefenen op zaterdag en racen op zondag en de combinatie dat de wedstrijden landelijk zijn verblijven veel deelnemers in de buurt op een camping, hotel of B&B. De organiserende club geeft over het algemeen informatie over de mogelijkheden. 

Dit jaar zijn er de volgende wedstrijden:
29 maart: Topcompetitie 1, K.W.C. Kampen, Kampen
17 mei: Topcompetitie 2, FC Unitas, Assen
7 juni: Topcompetitie 3, FCC de Weirijders, Tiel
21 juni: Topcompetitie 4, FCC Barendrecht, Barendrecht
13 september: Topcompetitie 5, UWTC, Uithoorn
4 oktober: Topcompetitie 6, FCC de Plakpunters, Venlo

3 Nations Cup

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een 3 landen wedstrijd. Dit betreffen rijders uit Nederland, België en Duitsland. Ieder land organiseert een twee-daagse wedstrijd. Voor deelname gelden dezelfde regels als hierboven reeds beschreven. Waar je bij de TC jezelf op de dag nog kunt inschrijven dien je voor deze wedstrijden jezelf vooraf aan te melden via MijnKNWU. Je kunt je inschrijven voor de zaterdag en/of de zondag. De kosten betaal je bij inschrijving. 

Bij je eerste wedstrijd krijg je een speciaal stuurbord/zijbord met een nieuw nummer welke je bij de 3 Nations wedstrijden moet gebruiken. Deze haal je op bij de Nederlandse afwaardiging aanwezig bij de wedstrijd. 

De 3 nations wedstrijden zijn dit jaar als volgt:
4 april: 3 Nations Cup 1, BMX-Arena Ahnatal, Ahnatal, Duitsland
5 april: 3 Nations Cup 2, BMX-Arena Ahnatal, Ahnatal, Duitsland
5 september: 3 Nations Cup 3, FCC Wheels, Erp, Nederland
6 september: 3 Nations Cup 4, FCC Wheels, Erp, Nederland
26 september: 3 Nations Cup 5, BMX Circuit Zolder, Heusden-Zolder, België
27 september: 3 Nations Cup 5, BMX Circuit Zolder, Heusden-Zolder, België

UEC BMX European Cup

Wil je nog meer buitenland dan is er nog een Europese competitie. Dit jaar bestaat deze uit 10 wedstrijden (5 weekenden) die worden gehouden in Italië, België, Nederland, Frankrijk en Noorwegen.